ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΕΞΥΠΝΑ

Ορισμένα άτομα που δεν είναι υπέρβαρα, δύσκολα κατανοούν ότι η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η επιλογή υγιεινών τροφών, η περιφρόνηση των νοστιμότατων μπισκότων που βρίσκονται σε κοινή θέα, ο περιορισμός σε ένα μόνο μικρό κομμάτι σοκολάτας, …. δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση.

Πολλά προγράμματα διατροφής αγνοούν αυτόν τον ψυχολογικό παράγοντα που συχνά είναι πιο σημαντικός από το να γνωρίζει κανείς τι μπορεί να φάει και τι όχι.

Οι προσωπικές συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ικανότητα αποτελεσματικής διαχείρισης του βάρους. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά προϊόντα και προγράμματα απώλειας βάρους δεν είναι αποτελεσματικά για όλους. Το μυστικό για την απώλεια βάρους και για τη διατήρηση της υγείας έγκειται στην κατανόηση των κινήτρων που κρύβονται πίσω από κάποιες διατροφικές επιλογές και πώς μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να συνεισφέρουν ώστε να παρατηρήσετε τη μεγάλη διαφορά.

Μετά από έρευνες καταλήξαμε σε 9 τύπους φαγάδων. Άνθρωποι που διαβάζουν τα χαρακτηριστικά των τύπων αυτών συνήθως αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε τουλάχιστον ένα τύπο. Αναλόγως της διάθεσής σας, της δίαιτάς σας ή της φάσης που βρίσκεστε ταυτίζεστε και με διαφορετικό τύπο φαγά. Σας παροτρύνουμε να μάθετε να διαχειρίζεστε τον ψυχολογικό παράγοντα. Η ταξινόμηση σε διάφορους τύπους φαγάδων σας επιτρέπει να αναλύσετε την ατομική σας σχέση με το φαγητό και να διαπιστώσετε τις αιτίες που σας κάνουν να υποκύπτετε. Θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για το πώς να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής!

Υπάρχουν 9 κοινοί τύποι φαγάδων:
 
Ο φαγάς του σαββατοκύριακου – τρώει υγιεινά τον περισσότερο καιρό, αλλά δυσκολεύεται να αντισταθεί στις λιχουδιές, ειδικότερα τα σαββατοκύριακα.
 • Διαλέξτε μια από τις μέρες του σαββατοκύριακου κατά την οποία θα ικανοποιήσετε τον εαυτό σας. Επιλέξτε κάτι που να σας αρέσει καθώς και τη μέρα και τη στιγμή. Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα υγιεινό τρόπο ζωής για το υπόλοιπο του σαββατοκύριακου.
 • Φροντίστε να εκμεταλλευτείτε το Σαββατοκύριακο για λίγη παραπάνω άσκηση!
Ο φαγάς της ανταμοιβής – αντλεί ευχαρίστηση από το φαγητό και το χρησιμοποιεί, ιδιαίτερα τις τροφές με υψηλά λιπαρά, όπως η σοκολάτα και το παγωτό, ως ανταμοιβή.
 • Προσπαθήστε να βρείτε κάτι άλλο για να ανταμείψετε τον εαυτό σας! Ένα όμορφο καινούργιο φόρεμα, ένα περιοδικό που σας αρέσει ή ένα ωραίο κόσμημα.
 • Η ανταμοιβή του εαυτού σας με φαγητό είναι μια συνήθεια που κρατά μόνο λίγα λεπτά. Εν συνεχεία συχνά αισθάνεστε ενοχές και ταυτόχρονα παίρνετε βάρος.
 • Εάν οπωσδήποτε θέλετε να ανταμείψετε τον εαυτό σας με φαγητό, βρείτε κάτι υγιεινό. Φτιάξτε μια σαλάτα με πολύχρωμα λαχανικά, μια φρουτοσαλάτα ή, εάν αποφασίσετε να φάτε κάτι ανθυγιεινό, προσπαθήστε να μειώσετε την ποσότητα.
 • Εάν δεν καταφέρετε να αντισταθείτε, μετά από την κατανάλωση τροφής με υψηλά λιπαρά σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο προϊόν που απορροφά το λίπος. Στοχεύστε στον έλεγχο της ζημιάς!
Ο φαγάς της ευκολίας – ο περιορισμένος χρόνος ή οι περιορισμένες ευκαιρίες ανεύρεσης υγιεινών εναλλακτικών λύσεων οδηγεί στην εξάρτηση από εύκολο φαγητό, που έχει ψηλά λιπαρά
 • Η προετοιμασία ενός υγιεινού γεύματος μπορεί να γίνει σε λιγότερο χρόνο από αυτόν που χρειάζεστε για να παραγγείλετε fast food! Είναι πολύ καλύτερο για την υγεία σας.
 • Προσπαθήστε να μαγειρέψετε κάτι το σαββατοκύριακο ή όταν έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο. Μαγειρέψτε διπλάσιες ποσότητες και καταψύξτε ότι απομείνει.
 • Σήμερα μπορείτε να αγοράσετε κομμένα και κατεψυγμένα λαχανικά παντού. Φροντίστε να τα έχετε πάντα στο ψυγείο ή στον καταψύκτη σας. Απλώς πρέπει να τα βράσετε ή να τα τσιγαρίσετε με λίγο λάδι και έτσι έχετε το πιο σημαντικό και υγιεινό μέρος του δείπνου σας. Προσθέστε λίγο κρέας ή ψάρι και είστε έτοιμοι! Υπάρχουν ακόμα και ειδικές σακούλες για την παρασκευή τους στον ατμό. Συχνά περιέχουν περισσότερο αλάτι και λιπαρά από τα φρέσκα λαχανικά, αλλά είναι καλύτερα από ένα burger ή ένα kebab.
 • Εάν μαγειρεύετε μια μεγάλη ποσότητα σούπας δύο φορές την εβδομάδα, θα έχετε πάντα ένα υγιεινό μεσημεριανό ή βραδινό, έτοιμο σε 5 λεπτά. Απλώς συνδυάστε το με λίγες φέτες ψωμί και προσφέρετε στον εαυτό σας ένα υγιεινό γεύμα.
Ο λάτρης των υδατανθράκων – Η έντονη επιθυμία για υδατάνθρακες οδηγεί στην υπέρμετρη κατανάλωση η οποία ακολουθείται από τη λιγούρα και από απότομη πτώση των αποθεμάτων ενέργειας
 • Η έντονη επιθυμία για κατανάλωση υδατανθράκων αποτελεί ένα σύνηθες πρόβλημα στη μάχη κατά των κιλών. Είναι αλήθεια ότι η κατανάλωση υδατανθράκων δημιουργεί ακόμα εντονότερη επιθυμία για υδατάνθρακες. Είναι κάτι σαν εθισμός. Πρέπει να προσπαθήσετε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής χωρίς υπερβολές στην κατανάλωση υδατανθράκων. Όχι γλυκά, όχι άσπρα μακαρόνια/ψωμί/ρύζι και μακριά από τα μπισκότα! Εάν τρώτε πολλούς υδατάνθρακες τα επίπεδα σακχάρου αυξάνονται. Ο οργανισμός σας πρέπει να παράγει μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απότομη πτώση των επιπέδων ενέργειας.
 • Προσπαθήστε να τρώτε υγιεινούς υδατάνθρακες, τους λεγόμενους υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης, όπως μαύρο ψωμί, φρούτα, ζυμαρικά ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι.
 • Εάν θεωρείτε τον εαυτό σας λάτρη των υδατανθράκων, το Carb Blocker αποτελεί την ιδανική βοήθεια για εσάς. Λαμβανόμενο προ του γεύματος, μπορεί να μειώσει την απορρόφηση σακχάρου στο αίμα κατά 66%. Να θυμάστε ότι το Carb Blocker μειώνει την απορρόφηση μόνο των υδατανθράκων βραδείας αποδέσμευσης… συνεπώς δεν θα σας βοηθήσει εάν προετοιμάζεστε να φάτε μια σακούλα γλυκά!
Ο ενεργειακός φαγάς – χρειάζεται μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων για να ικανοποιήσει τις ενεργειακές του ανάγκες και την όρεξή του
 • Τρώτε περισσότερα λαχανικά! Τα λαχανικά είναι υγιεινά και έχουν λίγες θερμίδες. Προσπαθήστε να τα εντάξετε στο μεσημεριανό σας και το βραδινό σας. Μια ωραία σαλάτα για μεσημεριανό ή μερικά λαχανικά στο σάντουιτς. Εάν προετοιμάσετε ένα ζεστό γεύμα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τουλάχιστον 200 γραμμάρια λαχανικών για τον καθένα. Καταναλώνοντας περισσότερα λαχανικά, θα τρώτε λιγότερους υδατάνθρακες.
 • Εάν δυσκολεύεστε να μειώσετε την ποσότητα υδατανθράκων που καταναλώνετε με το γεύμα σας, μπορείτε να δοκιμάσετε το Carb Blocker. Λαμβανόμενο προ του γεύματος, μπορεί να μειώσει την απορρόφηση σακχάρου στο αίμα κατά 66%. Έτσι, εάν προσπαθείτε να περιορίσετε λίγο την κατανάλωση ψωμιού, ζυμαρικών ή πατάτας , το Carb Blocker θα σας δώσει μια μικρή ώθηση για την απώλεια βάρους.
Ο ανοργάνωτος φαγάς – ο χαοτικός τρόπος ζωής έχει σαν αποτέλεσμα το φαγητό στο πόδι και την κατανάλωση τροφών με πολλούς υδατάνθρακες
 • Προσπαθήστε να μην ξεχνάτε να τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς έτσι δεν θα χρειαστεί να καλύψετε το κενό το βράδυ. Εάν μπορείτε πάρτε κάποιο υγιεινό τρόφιμο και σνακ μαζί σας. Εάν πρέπει να αγοράσετε κάτι, προσπαθήστε να κάνετε μια υγιεινή επιλογή. Υπάρχουν καταστήματα που πουλάνε υγιεινά σάντουιτς, σούπες ή σαλάτες. Γευματίζοντας έξω ή σε fast food μπορεί υπό προϋποθέσεις να είναι υγιεινό!
Ο φαγάς που ενδίδει – λάτρης του φαγητού με μεγάλη όρεξη που δυσκολεύεται να μην τρώει πολύ
 • Συνήθως οι άνθρωποι που τρώνε πολύ, τρώνε πολύ γρήγορα. Προσπαθήστε να τρώτε λίγο πιο σιγά. Μετράτε τις φορές που μασάτε το φαγητό σας. Πρέπει να μασάτε τουλάχιστον 10 – 15 φορές την κάθε μπουκιά, εν συνεχεία να εισπνέετε και να εκπνέετε και ακολούθως να προχωράτε στην επόμενη μπουκιά. Με τον τρόπο αυτό θα τρώτε λιγότερο.
 • Δοκιμάστε να φεύγετε από το τραπέζι μετά το πρώτο πιάτο. Όταν έχετε φάει μια μερίδα φυσιολογικού μεγέθους, προσπαθήστε να μαζέψετε το τραπέζι, να πλύνετε τα πιάτα ή να βγείτε μια βόλτα έξω. Το στομάχι σας χρειάζεται 20 λεπτά για να δώσει σήμα στον εγκέφαλο ότι είναι πλήρες. Συνεπώς πρέπει να δίνετε λίγο χρόνο. Το πλύσιμο των δοντιών αμέσως μετά το φαγητό βοηθά επίσης, καθώς η γεύση της μέντας ελαττώνει την όρεξη.
 • Εάν δυσκολεύεστε να περιορίσετε τις μερίδες σας, δοκιμάστε το appetite reducer. Μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε περισσότερο πλήρης, καθώς επίσης και να παρατείνει το αίσθημα κορεσμού.
Ο πεινασμένος φαγάς που κάνει δίαιτα – δίνει μάχη όχι για να περιορίσει την καθημερινή πρόσληψη τροφής αλλά για να ελέγξει την όρεξή του και να αποφύγει τον πειρασμό
 • Μην είστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό σας. Το ημερήσιο διατροφικό σας πρόγραμμα δεν πρέπει να είναι πολύ αυστηρό. Εάν στερήσετε από τον εαυτό σας την τροφή, δεν θα μπορείτε να αντισταθείτε στους πειρασμούς.
Ο φαγάς που τρώει ασυναίσθητα – τρώει τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να το σκέφτεται και ανεξάρτητα από το ποσό πεινάει, γεγονός που οδηγεί στην υπερκατανάλωση
 • Προσπαθήστε να καταγράψετε τι τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας για 3 ημέρες. Θα εκπλαγείτε. Περιορίστε τα γλυκά, τα μπισκότα και τις μεγάλες ποσότητες ψωμιού. Ένα τακτικό πρόγραμμα διατροφής είναι απαραίτητο για την απώλεια βάρους ή για τη σταθεροποίηση αυτού. Τα γεύματά σας θα πρέπει να είναι ισορροπημένα και ανάμεσά τους μπορείτε να τρώτε κάποιο σνακ. Δείτε τα ημερήσια προγράμματά μας, για παράδειγμα.