ΠΩΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ

Οι αμυλούχες τροφές μας παρέχουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε και είναι βασικές για μια ισορροπημένη διατροφή. Όμως, για τον έλεγχο του βάρους σας, είναι απαραίτητο να περιορίσετε την ποσότητα αμυλούχων τροφών. Υπερβολική κατανάλωση αμυλούχων τροφών οδηγεί ταχέως σε αύξηση του σωματικού βάρους.

 
Λίγη θεωρία για τους υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες (γνωστοί επίσης και ως σάκχαρα) αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας.
Το 55% περίπου της ημερήσιας διατροφής μας πρέπει να αποτελείται από υδατάνθρακες.
 
Από χημικής πλευράς, υπάρχουν τρεις κύριες ομάδες:
  • Μονοσακχαρίτες, που αποτελούνται από ένα μόριο (π.χ. γλυκόζη ή φρουκτόζη).
  • Δισακχαρίτες, που αποτελούνται από δύο μόρια (π.χ. σακχαρόζη= κοινή ζάχαρη, γαλακτόζη = σάκχαρα του γάλακτος).
  • Πολυσακχαρίτες, οι οποίοι είναι μακριές άλυσοι μονοσακχαριτών ενωμένες μεταξύ τους. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι το άμυλο.
Οι μόνο- και οι δισακχαρίτες απορροφώνται γρήγορα στο αίμα και επομένως παρέχουν άμεσα ενέργεια. Αυτός είναι και ο λόγος που αποκαλούνται σάκχαρα ταχείας απορρόφησης.
Οι πολυσακχαρίτες απορροφώνται πιο αργά στο αίμα και προκαλούν βραδεία αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Επομένως αποκαλούνται σάκχαρα βραδείας απορρόφησης.
 
Όταν ακολουθείτε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, είναι σημαντικό να τρώτε απ´ όλα αλλά με μέτρο. Το ίδιο ισχύει και για τους υδατάνθρακες.
 
Προϊόντα που είναι πλούσια σε σάκχαρα ταχείας απορρόφησης είναι συχνά πολύ γλυκά και βλαβερά για την υγεία. Είναι φρόνιμο να μειώσετε την κατανάλωση των προϊόντων αυτών όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα σάκχαρα ταχείας απορρόφησης απαντώνται σε μεγάλες ποσότητες στα γλυκά, τα μπισκότα, τη σοκολάτα, τις μαρμελάδες, τις πάστες, τις κρέμες, τα έτοιμα γεύματα, τις μπάρες σοκολάτας, κ.τ.λ.
 
 
Αυτά τα σάκχαρα ταχείας απορρόφησης απαντώνται επίσης σε σημαντικές ποσότητες στα φρούτα και τους φρουτοχυμούς. Επιπρόσθετα, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν φυσικά σάκχαρα υπό τη μορφή γαλακτόζης και επομένως θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
 
 
Τα σάκχαρα βραδείας απορρόφησης απαντώνται στο ψωμί, τις πατάτες, το ρύζι, το σιτάρι, το κουσκούς, κτλ. Παρόλο που χρειάζεται κάποιος χρόνος ώστε να αποδεσμευτεί ενέργεια από τα σάκχαρα αυτά, αποτελούν τη βασική πηγή της ενέργειας που χρειαζόμαστε. Εντούτοις, όπως και τα άλλα σάκχαρα, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους, όταν η ενέργεια που προσλαμβάνεται από αυτά είναι μεγαλύτερη από την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός.